Барт Симпсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Барт Симпсън
герой 
от Семейство Симпсън
Характеристики
Полмъжки
Косаруса
Професияученик
РодителиХоумър Симпсън, Чарлз Монтгомъри Бърнс
Мардж Симпсън
РодниниХоумър и Мардж – родители
Лиса и Маги – сестри
Първа появаСемейство Симпсън се грее на открит огън
Озвучен отНанси Картрайт
Барт Симпсън в Общомедия

Бартоломю „Барт“ Джоджо Симпсън (на английски: Bartholomew 'Bart' Jojo Simpson) е измислен герой от анимационния сериалСемейство Симпсън“, озвучаван от Нанси Картрайт.[1]

Живот в сериала[редактиране | редактиране на кода]

Барт Симпсън е роден на 1 април 1980 година, в семейството на Мардж Симпсън (преди Бувие) и Хоумър Симпсън. По-късно в сериала неколкократно се споменава, че причината за сватбата е именно Барт. В „Къщата на ужасите VII“ е представена версията, че Барт е роден като сиамски близнак с Хюго. За произхода на традиционната за Барт глупост има три версии: първата е, че по време на бременността Мардж изпива чаша шампанско, която попада в ембриона на Барт; втората е, че по време на зачатието му, Хоумър е бил в нетрезво състояние; третата е в епизода „Глупави гени“, която разкрива тезата, че Симпсън гените водят до естествено оглупяване на 8-годишна възраст.

Семейството първоначално живее в малък апартамент в Спринфийлд. Невъзможността на Хоумър да си намери работа в града, са причина той да напусне семейството си, за да търси работа. Когато Барт е на две години (1982) Мардж забременява с първата му сестра Лиса Симпсън|Лиса. Това принуждава семейството да напусне апартамета и да се премести в голямата къща на улица „Евъргрийн Терас“ 742. Барт приема трудно новината, че вече не е дете в къщата и се опитва да я отпрати. Впоследствие двете деца изглаждат отношенията си (въпреки че често се карат).

Барт е един от най-известните персонажи в „Семейство Симпсън“. Най-отличителните му черти са груб език, неуважение към властта и училищните институции. Негов противник остава директор Сиимор Скинър (на английски Seymour Skinner). От там идва и една от най-известните реплики на Барт – „Яж ми гащите!“ (Eat My Shorts!). Той влиза в затвор за малолетни и често е показван в съда.

Барт има няколко известни мига в живота си:

  • получава шофьорска книжка два пъти;
  • включва се в движението на Блажетяните
  • участва в създадената бой-банда „Парти тайфата“
  • в стермежа си да бъде готин отрязва главата на Джебадая Спригфийлд
  • на два пъти трябва да се ожени (първия е за Мери, дъщеря на Клетъс, а вторият е с негова забременяла приятелка)

В бъдещето:

  • в „Сватбата на Лиса“ се казва, че той е бил женен два пъти. За работата си казва, че трябва да излее цялата си агресия в събарянето на сградата, преди са завърши Юридическия факултет. По-късно се казва, че е станал председател на Върховния съд на Съединените щати.
  • в друг поглед към бъдещето той живее с Ралф Уигъм в бедна квартира. По-късно отива при Лиса, президент на САЩ
  • той има връзка с момиче на име Дженда и спасява Лиса от връзка с Молхаус
  • обещава да смени името си на Джо Задника (15 сезон, 5 епизод)
  • в последния им поглед към бъдещето той има двама сина

Името Bart всъщност е анаграма от brat, което на английски означава лошо момче, хулиган, пакостник.

Глас[редактиране | редактиране на кода]

Нанси Картрайт – гласът на Барт Симпсън

В оригинал (английската версия) се озвучава от Нанси Картрайт. Първоначално кандидат за гласа му била Йърдли Смит, но на нея е поверена ролята на Лиса Симпсън. Причината била, че гласът на Смит звучал „момичешки“, което не отговаряло на героя, докато гласът на Картрайт бил „момчешки“.

В началото на сериала Картрайт и другите шест основни гласови актьори получават по 30 000 долара на рисуван епизод. По-късно, по време на спора за заплащане от 1998 (при която повечето от озвучаващите актьори не се явяват в звукозаписното студио) FOX заплашват, че ще заменят гласовите актьори. Спорът обаче е решен и Картрайт получава по 125 000 на епизод. През 2004 при нов спор, заплатата на Картрайт е вдигната до 250 000 долара. През 2008 актьорите се предоговарят и получават по 400 000 на епизод (което прави 8 800 000 долара на рисуван сезон с 22 епизода). Три години по-късно, телевизията заявява, че ще спре продукцията ако разходите не бъдат намалени с 30%. Така Картрайт и другите гласови актьори получават по малко над 300 000 долара.

Картрайт озвучава и други герои в сериала:

  • Нелсън Мънц
  • Ралф Уигъм
  • Род Фландърс
  • Тод Фландърс
  • Маги Симпсън (някой звуци и редки реплики)

В българския дублаж първоначално се озвучава от Надя Топалова в дублажа на БНТ през 1993 г. Здрава Каменова поема ролята в дублажа на Александра Аудио през 2005 г., а след това до тринайсети сезон и включително „Семейство Симпсън: Филмът“ от Елена Бозова през 2007 г. От четиринайсети сезон се озвучава от Цветослава Симеонова. В дублажа на bTV на пълнометражния филм се озвучава от Даниела Йорданова.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Richmond, Ray; Antonia Coffman (1997). The Simpsons: A Complete Guide to our Favorite Family. Harper Collins Publishers, pg. 178. ISBN 0-00-638898-1

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]